Przystawka z cukinii i ricotty

Składniki:
- 20 dag sera ricotta
- mała, młoda cukinia
- 2 pomidory
- garść rukoli
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyć, wytrzeć, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Oprószyć solą, odstawić na 10 minut, odlać sok. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem,, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oddzielić nasionka. Rukolę opłukać, posiekać, ząbek czosnku obrać, posiekać. Ser ricotta rozmieszać z cukinią i czosnkiem, dodać pomidory i rukolę, wymieszać. Pastę przyprawić do smaku solą i pieprzem, mieseczki lub płaskie pojemniczki np. po serku, wyłożyć folią spożywczą. Nakładać do nich porcje pasty, lekko ubić, dobrze schłodzić. Porcje pasty wyjąć z miseczek, zdjąć folię.
Zamiast folią spożywczą miseczki można wyłożyć plasterkami wędzonego łososia lub szynki parmeńskiej.