Przekąski na majówkę
Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na pyszne przekąski, które możesz zabrać za sobą na piknik

Przygotowanie 15 min
Pieczenie 15 min
Sztuka 100 kcal
Koszt sztuki 0,60 zł
Przepis na 25 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag masła
- 10 dag tartego parmezanu
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
Obłożenie:
- 4 pomidory
- 15 dag suszonej szynki w cienkich plasterkach
- 1/2 pęczka natki
- kilka łyżek serka mascarpone
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć szybko ciasto. Rozwałkuj na grubość 1 cm i pokrój na 25 kwadracików. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 min w temp. 200 stopni na złoty kolor, ostudź.
2. Kwadraty przekrój na pół. Jedną połówkę posmaruj mascarpone, obłóż plasterkami szynki, pomidora oraz natką pietruszki. Przykryj drugą połówką.
1 z 1

Przygotowanie: 45 min
Składniki na 6 porcji:
- 30 dag plastrów wędzonego łososia
- 30 dag twarożku śmietankowego
- 10 dag kremówki
- 1–2 łyżeczki tartego chrzanu
- 4 łyżki drobno posiekanych ziół (np. czosnku niedźwiedziego, szczypiorku, koperku)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Do dekoracji:
- listki rukoli
- gałązki koperku
- cząstki cytryny
Na szpinakowe poduszeczki:
- 20 dag mielonego szpinaku
- łyżka masła
- pół kostki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki żelatyny
Sposób wykonania:
1. Twaróg przetrzyj przez sitko, dodaj chrzan. Dokładnie utrzyj na gładką masę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekanymi ziołami i połącz z ubitą kremówką.
2. Plastry łososia ułóż na kawałku twarogiem i zwiń w rulonik. Ułóż „szwem” do dołu i chłodź
w lodówce przez kilka godzin.
3. Przed podaniem delikatnie odwiń z folii, ostrym nożem pokrój na porcje, ułóż na półmisku i udekoruj listkami rukoli, gałązkami koperku i pokrojoną w cząstki cytryną.
4. Roladki będą wyglądały bardzo efektownie na szpinakowych poduszeczkach.: mielony szpinak podduś z łyżką masła i ew. sokiem cytrynowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ostudź. Z kostki bulionowej rozpuszczonej w szklance wody i żelatyny przyrządź galaretkę. Kiedy zacznie tężeć, połącz ze szpinakiem. Wstaw do lodówki, zanim całkowicie zastygnie, uformuj w kształt poduszeczek.