Składniki:
2 szklanki pszennej mąki,
1 czubata łyżka drożdży,
1 1/2 szklanki gorącej wody,
1 1/2 kg mąki,
1 1/2 łyżki soli,
1 łyżka drożdży,
8 ząbków świeżo rozgniecionego czosnku,
100 ml oliwy z oliwek,
1 szklanka gorącej wody,
sól morska do dekoracji.
Przygotowanie:
Zaczyn: rozetrzeć mąkę z drożdżami i wodą. Przykryć. Pozsotawić na trzy dni. Ciasto: zagnieść zaczyn z 1 kg mąki, solą, drożdżami, czosnkiem i połową oliwy oraz wodą. Żeby ciasto się nie kleiło, posypywać je dodatkową mąką. Pozostawić na dwie godziny, żeby dwukrotnie zwiększyło swoją objętość. Następnie podzielić na 12 kawałków. Każdy uformować w owalny placek o grubości 1 cm. Ostrym nożem zrobić ukośne nacięcia i ostrożnie rozciągnąć placek, aby poszerzyć otwory. Skropić pozostałą oliwą i posypać solą morską.
Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Piec w temp. 100 st. C przez 20 minut. Podczas pieczenia skrapiając ciasto wodą. Wyjąć z pieca, posmarować bułeczki odrobiną oliwy z oliwek. Podstawić do wystygnięcia.