Pomidory z jajkiem sadzonym

Składniki:
- 4 duże twarde pomidory
- strąk czerwonej papryki
- 1 cebula
- olej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- 4 kromki bułki
Przygotowanie:
Pomidory umyć, wytrzeć, odkroić czapeczki. Za pomocą noża i łyżeczki wydrążyć z nich miąższ. Miąższ oraz odkrojone czapeczki pomidorów pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasionka, pokroić w niewielką kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Dodać pokrojoną paprykę i miąższ z pomidora, przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, poddusić, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, przestudzić. Na maśle usmażyć 4 jajka sadzone, oprószyć solą i pieprzem. Kromki bułki obsmażyć na oleju. Pomidory napełnić przygotowanym farszem, przykryć sadzonym jajkiem. Podawać na grzankach. Przed podaniem można ją ozdobić koperkiem.
Rada: Do duszonych na patelni warzyw warto też dodać kawałek pokrojonego w kostkę bakłażana. Dzięki temu potrawa stanie się delikatniejsza w smaku. Pomidory można też nadziać gotową, lekko podgrzaną pastą warzywną (jest sprzedawana w słoiczkach).
Źródło: "Przyjaciółka"