Pomidory faszerowane po prowansalsku

Składniki:
8 średnich pomidorów,
2 bułki kajzerki,
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka bazylii,
szczypta suszonego rozmarynu,
4 łyżki oliwy z oliwek,
masło do wysmarowania naczynia,
świeżo zmielony, czarny pieprz,
1 łyżka lubczyku,
sól.
Przygotowanie:
Pomidory umyć, osuszyć i odciąć górną część na 1/3 wysokości. Za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Tak przygotowane pomidory lekko posolić w środku i położyć otworem na kilka minut aby wyciekł sok. Bułki pokroić na małe kawałki i rozdrobnić następnie w malakserze. Dodać obrany i bardzo drobno posiekany czosnek, zioła, oliwę oraz pieprz i sól. Wymieszać energicznie, aż składniki dobrze się połączą. Tak przygotowanym farszem nadziać pomidory. Odciętymi częściami przykryć pomidory i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać lubczykiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.