Reklama
Składniki:

Ciasto:
5 dag solonych orzeszków ziemnych,
1,5 szklanki mąki,
0,5 kostki zimnego masła,
1 łyżka śmietany.
Nadzienie:
10 dag wędzonego boczku,
4 pomidory,
1 cebula,
3 jajka,
1 szklanka śmietany,
2 łyżki masła,
1 łyżka ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Ciasto: zmielić orzeszki. Posiekać mąkę z masłem i śmietaną. Zagnieść z orzeszkami. Uksztłtować kulę. Owinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę.Rozwałkować. Wypełnić osiem natłuszczonych foremek. Piec w temp. 160 st. C przez 10 minut. Farsz: ze sprzonych pomidorów usunąć skórkę. Pokroić w plasterki. Również obraną cebulę pokroić w plasterki. W słupki pokroić boczek. Boczek z cebulą zarumienić na maśle. Roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać przyprawy do smaku. Rozlać do babeczek. Zakryć plastrami pomidorów. Na wierzchu ułożyć boczek z cebulą. Zapiekać w temp. 160 st. C przez 10 minut.

Reklama
Reklama
Reklama