Reklama
Składniki:

- 45 dag mąki
- 15 dag skwarek
- 15 dag smalcu
- 4 żółtka
- 2 dag drożdży
- 3 łyżki śmietany
- 10 dag żółtego sera
- 2 łyżki mleka
- sól

Reklama
Przygotowanie:

1. Mąkę posiekaj ze schłodzonym smalcem. Dodaj skwarki, 3 żółtka, pokruszone drożdże, śmietanę i trochę soli. Zagnieć jednolite ciasto.

2. Rozwałkuj je na placek o grubości ok. 1,5 cm. Małą szklanką wycinaj z niego krążki. Wierzch każdego ponacinaj w kratkę.

Reklama

3. Krążki ułóż na blasze, odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posyp startym serem. Piecz ok. 25 min w temp. 200 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama