Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg cukinii
  • 6 łyżek mąki
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 15 dag wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • olej
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić placuszki z cukinii!

  1. Cukinię obierz, usuń środek z pestkami.
  2. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp odrobiną soli i odstaw na 15 minut.
  3. Przełóż cukinię na sitko i odciśnij z soku.
  4. Boczek i cebule pokrój w drobną kostkę.
  5. Podsmaż na odrobinie oleju.
  6. Dodaj do cukinii,połącz z mąką, jajkami i dopraw solą i pieprzem.
  7. Nabieraj łyżką porcje masy i smaż zgrabne placuszki na rozgrzanym oleju.
  8. Osącz na bibule z nadmiaru tłuszczu.
  9. Podawaj na gorąco z sosem, np.: pomidorowym, czosnkowym.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z cukinii:

Zupa z cukinii - przepis Ani Starmach
Klops z cukinią - przepis
Placki z cukinii - przepis
Cukinia z bobem i mozzarellą - przepis

Reklama
Reklama
Reklama