Składniki:
1 szklanka ryżu,
1 cebula,
2 łyżki masła,
4 łyżki posiekanych ziół,
szczypiorek,
2 ząbki czosnku,
5 pomidorów,
20 dag żółtego sera,
sól,
pieprz,
200 ml słodkiej śmietanki,
4 jajka,
olej do smażenia,
zioła do dekoracji.
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Masło rozgrzać i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Wsypać ryż, podsmażyć chwilę na małym ogniu. Podlać 2 szklankami wody i posolić. Gotować, aż ryż wchłonie cały płyn. W czasie gotowania kilka razy wymieszać. Do wystudzonego ryzu wbić jajka. Dodać posiekane zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy ryżowej uformuować placki. Olej rozgrzać i smażyć placki ryżowe z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na papierowy ręcznik i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Pomidory pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce i połączyć ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Formę posmarować tłuszczem i na przemian układać w niej pomidory i placki ryżowe. Polać śmietaną z serem i piec 15 minut w temp. 200 stopni. Udekorować ziołami.