Reklama
Składniki:

35 dag ziemniaków,
1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
1 mała cebula,
2 łyżki świeżej natki pietruszki,
sól,
mielony czarny pieprz,
3 pomidory,
2 plastry chudego boczku.

Reklama
Przygotowanie:

Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Wystudzić i zetrzeć na grubej tarce. Rozgrzaćj olej na patelni i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Wymieszać ją ze startymi ziemniakami i posiekaną natką pietruszki. Posolić. Popierzyć. Masę podzielić na 6 części i przełożyć do formy do pieczenia, nadając kształt placków. Piec w temp. 200 st. C przez 5 minut. Przekroić pomidory na pół, posypać je solą i pieprzem. Każdy plasterek boczku mocno rozciągnąć i przekrój na 3 części, złóżyć je w harmonijkę i nadziać na szpadki do szaszłyków. Przełożyć boczek i pomidory do placków i piec je wraz z nimi jeszcze 12- 15 minut.

Reklama
Reklama
Reklama