Placki ziemniaczane z gruszkami

Składniki:
1,5 ziemniaków,
2 żółtka,
1 łyżka śmietany,
sól,
pieprz,
6 gruszek,
4 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki miodu,
3 łyżki wiórków kokosowych,
1 szklanka śmietany kremówki,
3 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki zetrzeć i odcisnąć. Wlać żółtka i śmietanę. Posolić. Popierzyć. Na suchej patelni uprażyć wiórki. Zdjąć z patelni, wystudzić. Z umytych i obranych gruszek usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Sok z cytryny i miód podgrzać, włożyć gruszki. Zalać 1/3 szklanki wody i gotować 7 minut. Cukier waniliowy wymieszać z 4 łyżkami przegotowanej wody, dodać do gruszek. Zagotować. Ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier i wiórki kokosowe. Usmażyć placki z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Do każdej porcji placków podać gruszki i bitą śmietanę.