Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier do posypania, ew. kwaśna śmietana
  • szczypta soli
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placki ziemniaczane!

  1. Ziemniaki obierz i utrzyj na tarce o dużych oczkach, tak by powstały długie wiórki.
  2. Do ziemniaków dodaj mąkę, sól i roztrzepane jajka, wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, kładź po łyżce masy ziemniaczanej i smaż z dwóch stron, aż placki staną się rumiane.
  4. Podawaj słodko z cukrem lub kwaśną śmietaną.
Reklama

Zobacz inne przepisy na przekąski:

Kapusta zasmażana - przepis
Jajecznica z kurkami - przepis Magdy Gessler
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - przepis

Reklama
Reklama
Reklama