Reklama
Składniki:

60 dag twarogu,
25 dag ziemniaków,
1/3 szklanki śmietany,
25 dag poziomek
4 dag masła,
3 jajka,
10 dag mąki,
14 dag oleju do smażenia,
1 szklanka soku owocowego.

Reklama
Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki, obrać, ostudzić i zmielić z serem. Utrzeć żółtka z cukrem. Z oczyszczonych i umytych poziomek usunąć szypułki. Wsypać do żółtek. Utrzeć. Wlać śmietanę i połowę tłuszczu. Stale ucierając, wsypać mąkę, dodać ziemniaki i ser. Z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć z masą. Placki uformować łyżką na patelni. Usmażyć z obu stron. Trzeba uważać, żeby nie zarumienić placków.

Reklama
Reklama
Reklama