Reklama
Ilość kalorii: 260
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 16
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanych ciepłych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 5 dag ostrego, twardego sera
  • po 1/2 strąka czerwonej i zielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Reklama
Przygotowanie:
  1. Strąki papryki umyj, oczyść, pokrój ostrym nożem w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć paprykę i mieszając, lekko przesmaż, po czym ostudź.
  2. Ziemniaki wymieszaj z jajkami, mąką, serem, podsmażoną papryką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na gorącym oleju usmaż 16 placków.
  3. Placki z gotowanych ziemniaków podawaj z ulubioną surówką.
Reklama
Reklama
Reklama