Placki z gotowanych ziemniaków - przepis
Ser do placków z gotowanych ziemniaków powinien mieć wyrazisty smak. Świetny będzie parmezan albo nasz rodzimy pyszny rubin...
Opublikowano: 04.06.2013, 09:37
Reklama
Ilość kalorii: 260
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 16
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanych ciepłych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 5 dag ostrego, twardego sera
- po 1/2 strąka czerwonej i zielonej papryki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Reklama
Przygotowanie:
- Strąki papryki umyj, oczyść, pokrój ostrym nożem w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć paprykę i mieszając, lekko przesmaż, po czym ostudź.
- Ziemniaki wymieszaj z jajkami, mąką, serem, podsmażoną papryką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na gorącym oleju usmaż 16 placków.
- Placki z gotowanych ziemniaków podawaj z ulubioną surówką.
Reklama
Reklama
Reklama