Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • nieduża dynia
  • dwie marchewki
  • świeża lub mrożona natka pietruszki
  • pół szklanki mąki pszennej
  • dwa jajka
  • szklanka (200 ml) płatków żytnich
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • pestki z dyni, sezam itp.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Odmierzamy szklankę (200 ml) płatków żytnich. Wsypujemy je do wyższej szklanki. Zalewamy lekko ciepłą, przegotowaną wodą, nieco ponad 1 cm od poziomu płatków.
  2. Dynię myjemy, obieramy i kroimy na kawałki, które będzie wygodnie trzeć na tarce.
  3. Obieramy marchewki. Myjemy je.
  4. Dynię oraz marchew trzemy na tarce na grubych oczkach.
  5. Do startej dyni i marchewki dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, napęczniałe płatki żytnie, sól oraz pieprz. Całość mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, by płatki zebrały wilgoć.
  6. Placki smażymy na rozgrzanym na patelni oleju.
  7. Placki z dyni podajemy obsypując je pestkami z dyni lub/i sezamem. Możemy posypać je także tartym parmezanem lub oblać łyżką kwaśnej śmietany (12%).
Reklama

Wypróbuj inne przepisy na dania z dyni:

Zupa z dyni
Dżem z dyni
Naleśniki dyniowe

Reklama
Reklama
Reklama