Placki dyniowe - przepis, który zawsze się udaje
Placki dyniowe możesz przyrządzić również w wersji na słodko - pomiń wtedy dodatek czosnku, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, słodkiej papryki i chili, a zamiast nich dodaj cynamon i cukier.
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 szklanki dyni startej na tarce,
 - 1,5 szklanki mąki pszennej,
 - 2 jajka,
 - cebula,
 - 4 ząbki czosnku,
 - szczypta chilli,
 - słodka papryka,
 - zioła prowansalskie,
 - sól,
 - pieprz,
 - olej,
 
Przygotowanie:
Warto skorzystać z sezonu na dynię - pierwsze okazy pojawiają się już w sierpniu. Jeden z klasyków to placki dyniowe, które najlepiej serwować z domowym sosem czosnkowym albo gęstą salsą. Oprócz dyni, do placków możesz dodać także trochę startej na tarce cukinii.
- Cebulę zetrzyj na tarce.
 - Czosnek przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj.
 - Startą dynię połącz z cebulą i przeciśniętym czosnkiem, dodaj jajka, mąkę, wszystkie przyprawy i razem wymieszaj. Uwaga - jeśli ciasto na placki dyniowe będzie za rzadkie, dodaj do niego więcej mąki.
 - Na patelni rozgrzej olej i smaż placki dyniowe na złoty kolor. Odsącz każdy placuszek na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
 
	Zobacz więcej przepisów z dyni:
	Pumpkin Pie - ciasto dyniowe
	Dyniowe kopytka - przepis
	Krem z dyni - przepis
	Przetwory z dyni - dżem z dyni, dynia marynowana i inne
	Potrawy z dyni - 79 przepisów
	Ketchup z dyni - przepis
	Dżem z dyni - przepis
	Dynia w occie - przepis
	Dynia makaronowa - przepisy
	Dynia piżmowa - przepisy
	Ciasto dyniowe - w wersji fit i nie tylko

