Reklama
Składniki:

- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- sól

Reklama

Farsz:
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 1,5 pęczka posiekanego cienkiego szczypiorku
- 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
- 25 dag tartego sera żółtego
- szklanka śmietany 18-proc.
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Przesianą mąkę posiekaj z masłem i solą. Cały czas siekając, wlej 4 łyżki zimnej wody, zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 10 min do lodówki.

2. Na maśle zeszklij cebulę, ostudź. W misce ubij jajka ze śmietaną, dodaj ser, cebulę, szczypiorek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Reklama

3. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, dociśnij. Nałóż farsz. Na wierzchu ułóż boczek pokrojony na mniejsze kawałki. Piecz 45 minut w temp. 180 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama