Pizza z serem z ziołami

Składniki:
- 4 plasterki sera żółtego Gouda z ziołami
- 30 dag mąki
- oliwa
- 2 dag drożdży
- ok. 3/4 szklanki mleka
- oregano
- sól
- ząbek czosnku
- 4 pomidory lub pół puszki pomidorów bez skórki
- 10 dag szynki w plasterkach
- 3–4 pieczarki
- 2 łyżki oliwek
Przygotowanie:
Do mąki wkruszyć drożdże, dodać oliwę, pół łyżeczki oregano i sól, ciepłym mlekiem zarobić ciasto drożdżowe. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, ułożyć na blasze oprószonej mąką. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na cząstki, usunąć stwardniałe kawałki. W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy, przesmażyć posiekany czosnek, dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić na małym ogniu, aż się rozgotują, doprawić. Ciasto posmarować sosem, a dla dodania pizzy niezwykłego smaku posypać ją pokrojonymi plasterkami sera. Na pizzy ułożyć plasterki szynki i pieczarek, posypać oliwkami. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, piec 25 minut w piekarniku o temp. 200°C.
Rada: By pizza była chrupiąca, wyrośniętą trzeba wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Blachę wcześniej można posmarować olejem lub oliwą.
Źródło: "Przyjaciółka"