Reklama
Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki,
3 szklanki ciemnego piwa,
3 jajka,
1/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki masła,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki soli,
4 łyżeczki masła do smażenia,
cukier puder do posypania.
Nadzienie:
4 jabłka,
3 łyżki masła,
3 łyżeczki cukru.

Reklama
Przygotowanie:

Ciasto: wymieszać mąkę z solą, cukrem i cynamonem. Żółtka ubić z połową piwa i porcjami dodawać do mąki. Stale mieszać. Wlać stopione masło i resztę piwa. Z białek ubić pianę. Połączyć. Przykryć ścierką. Pozostawić na pół godiny. Obrane jabłka pokroić na kawałki. Gniazda nasienne usunąć. Jałka obsmażyć na maśle. Wsypać cukier i smażyć 2-3 minuty, mieszając. Porcje ciasta wlewać na patelnię, układać po kilka kawałków jabłek i smażyć z obu stron na maśle. Posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama