Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 30 dag mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 25 dag sera żółtego,
  • 15 dag masła,
  • 2 jajka,
  • 400 ml mleka,
  • 15 dag kiełbasy, kabanosów lub boczku wędzonego,
  • mielone chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • warzywa - np. ugotowane brokuły, groszek cukrowy, itp.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia.
  2. Kiełbasę (albo kabanosa lub boczek) pokrój w kostkę, a ser żółty zetrzyj na tarce. Pokrój również warzywa - niektóre z nich, np. brokuły, będą wymagać wcześniejszego obgotowania.
  3. Do mąki i proszku dodaj jajka, warzywa, kiełbasę oraz ser.
  4. Dopraw do smaku - dodaj do masy dużo chili i mielonej ostrej papryki.
  5. Do masy na pikantne muffiny wlej mleko i wymieszaj.
  6. Masło rozpuść i przestudź, dodaj do masy. Wymieszaj.
  7. Foremki wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
  8. Masę wykładaj do foremek do 2/3 wysokości.
  9. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, pikantne muffiny piecz przez 35 - 40 minut.
fot. Muffinki pikantne/Adobe Stock, Анна Журавлева

Z czym podawać muffinki na słono?

Oto kilka inspirujących pomysłów na połączenia, które podkreślą smak wytrawnych muffinek i uczynią posiłek jeszcze bardziej wyjątkowym.

Sałatki

Sałatki to doskonały dodatek do wytrawnych muffinek, dodający lekkości i świeżości. Wybierz sałatki na bazie zielonych liści, takich jak rukola, szpinak czy mieszanka sałat, i połącz je z dodatkami, które będą harmonizować z pikantnymi muffinkami. Prosty winegret z oliwy z oliwek, soku z cytryny i musztardy Dijon doskonale uzupełni smak wytrawnych muffinek.

Sosy i dipy

Sosy i dipy to świetny sposób na podkreślenie smaku wytrawnych muffinek. Guacamole, hummus, tzatziki czy klasyczny sos czosnkowy to tylko kilka z wielu możliwości. Pikantne muffinki z dodatkiem warzyw i serów doskonale komponują się z kremowymi, aromatycznymi sosami.

Wędliny i sery

Wytrawne muffinki świetnie komponują się z różnymi rodzajami wędlin i serów. Deska serów z dodatkiem szynki parmeńskiej, salami, czy prosciutto stanowi elegancki i smakowity dodatek. Wybiera takie sery, jak brie, camembert, cheddar czy gouda.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.11.2020.

Reklama

Czytaj także:
Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych
Smażony ser w panierce
4 pomysły na roladki z tortilli

Reklama
Reklama
Reklama