Reklama

Składniki:
- 20 dag wędzonego boczku
- cebula
- 40 dag mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 12,5 dag roztopionego masła
- sól
- pomidorki czereśniowe

Reklama

Sposób wykonania:
1. Boczek pokroić w dość drobną kostkę, przełożyć na suchą patelnię i podsmażyć na złoty kolor, wyjąć.

2. Na tłuszczu po smażeniu boczku zeszklić obraną i drobno pokrojoną cebulę.

3. Do miseczki przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz posiekaną natkę. Dokładnie wymieszać, zrobić dołek i wlać połączone z mlekiem jajka. Dodać boczek, cebulę i masło. Wymieszać.

4. Ciasto nałożyć (po 2 łyżki) do papilotek, piec około 30–35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Ostudzić. Przed podaniem każdą muffinkę udekorować nadzianym na wykałaczkę pomidorkiem.

Reklama

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama