Reklama

Składniki:
- 80 dag surowych śledzi
- 3 łyżki oleju
- sok z cytryny
- sól, pieprz

Reklama

Na salsę:
- 3 pomidory
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- parę listków bazylii
- plasterki cytryny do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Świeże śledzie wypatroszyć, umyć pod bieżąca wodą, osuszyć. Skropić wewnątrz i na zewnątrz sokiem wyciśniętym z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem (można wykorzystać pieprz cytrynowy).

2. Każdą rybę posmarować olejem, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 15–20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C.

3. Przygotować salsę. Ocet winny wymieszać z oliwą. Umyte pomidory ponacinać na krzyż, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, drobno pokroić. Dokładnie wymieszać z posiekanymi listkami bazylii i octowo–oliwkowym sosem. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem.

4. Upieczone śledzie wyjąć z piekarnika. Przełożyć na półmisek, udekorować plasterkami cytryny i gałązkami natki pietruszki lub listkami bazylii. Podawać gorące. Obok w sosjerce postawić pomidorową salsę.

Reklama

Świąteczne smakołyki - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama