Pieczone pierożki z pieczarkami i cebulką

Opublikowano: 09.07.2009, 14:21
Reklama
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 50 dag pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Ciasto rozmróź (wyjmij z opakowania i pozostaw na ok. 2 godzin).
2. Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój na plasterki. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, przesmaż, duś na małym ogniu, aż odparuje cały płyn.
3. Przestudzony farsz wymieszaj z 1 jajkiem, przypraw do smaku solą i pieprzem.
4. Ciasto pokrój na 8 kwadratów. Na każdym kładź po łyżce farszu, składaj na połowę, by powstały trójkąty. Brzegi ciasta posmaruj białkiem i dokładnie zlep.
Reklama
5. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj żółtkiem. Piecz 25 min w 220 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama