Pieczarkowy pasztet

Opublikowano: 22.04.2008, 23:21
Reklama
Składniki:
1 kg pieczarek,
10 dag słoniny,
łyżka masła
2 cebule,
sól,
pieprz
2 jajka,
5 białek,
3 łyżki bułki tartej,
szczypta gałki muszkatołowej.
Reklama
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, obgotować 10 minut w małej ilości wody. Pokrojoną cebulę zeszklić. Zmielić: pieczarki, słoninę i cebulę. Dodać 3 łyżki wywaru z pieczarek, bułkę tartą, żółtka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszać , aż masa będzie jednolita. Z białek i szczypty soli ubić pianę. Wymieszać masę pieczarkową z pianą. Wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut.
Reklama
Reklama
Reklama