Pasztet z wątróbek po francusku

Opublikowano: 03.06.2008, 17:25
Reklama
Składniki:
50 dag karkówki wieprzowej,
25 dag boczku (bez skóry),
20 dag słoniny,
15 dag wątróbek drobiowych,
1 jajko,
1 kieliszek koniaku,
1 kieliszek madery,
2 liście laurowe,
3 gałązki tymianku,
1,5 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu.
Reklama
Przygotowanie:
W kostkę pokroić boczek i karkówkę. Wymieszać z jajkiem, koniakiem, szczyptą soli i pieprzu. Włożyć do lodówki na 5 godzin. Następnie odcisnąć. Posiekać. W kostkę pokroić wątróbkę. Wymieszać z mięsem. W pastry pokroić słoninę, którymi wyłożyć formę pasztetową. Mięsem wypełnić formę. Położyć na nim plastry słoniny oraz posypać tymiankiem i liśćmi laurowymi. Piec w temp. 190 st. C w kąpieli wodnej przez 120 minut. Wyjąć. Pozostawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na 120 minut.
Reklama
Reklama
Reklama