Składniki:
50 dag kaczej wątróbki,
50 dag piersi kaczki,
20 dag słoniny,
25 dag masła,
2 jajka,
sól,
pieprz.
Marynata:
4 łyżki porto,
2 łyżki winiaku,
5 łyżek soku pomarańczowego,
1 łyżeczka soku z cytryny.
SOS:
40 dag malin,
2 grejpfruty.
Przygotowanie:
Mięso umyć, osączyć i pokroić. Porto, winiak i sok pomarańczowy wymieszać. Włożyć mięso do marynaty na 12 godzin. Masło roztopić, odstawić i przestudzić. Potem mięso wyjąć z marynaty i zmiksować z jajkami, dolewając powoli masło. Doprawić pieprzem i solą. Zamrozić słoninę. Potem pokroić w plastry, którymi należy wyłożyć formę do pieczenia. Masę mięsną włożyć i piec ok.1,5 godziny w temperaturze 150 C.Po tym czasie wyjąć pasztet, ostudzić i pokroić w plastry. SOS: Owoce umyć. Obrać grejpfruty, dokładnie tak, aby wyjąć z błonek cząstki miąższu (kilka owoców zostawić do dekoracji). Zmiksować owoce i przetrzeć przez sito. Pasztet wyjąć na półmisek i polać sosem.