Pasztet z galaretką i winogronami

Składniki:
- 40 dag okrawków mięsa mieszanego (wołowe, wieprzowe, cielęce)
- 40 dag wątróbek kurzych
- 20 dag wędzonego boczku
- 15 dag śmietany kremówki
- 100 ml białego wina
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek porto
- 1/2 kg winogron
Przygotowanie:
1. Mięso i wątróbki opłukać, zemleć z boczkiem. l Dodać śmietanę, jajka i wino. Doprawić pieprzem i solą.
2. Masę przełożyć do natłuszczonej formy (lub wyłożonej plastrami słoniny, boczku).
3. Na blachę wlać trochę wody, umieścić w niej formę z mięsem. Piec 90 minut w temp. 160 st. C.
4. Zrobić galaretkę: żelatynę namoczyć w 8 łyżkach wody i podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać porto, wymieszać.
5. Tężejącą galaretą zalać ostudzony pasztet. Na wierzchu ułożyć połówki wypestkowanych winogron.
6. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.