Reklama

Pasztet wegetariański przygotowuje się na bazie różnych, najczęściej korzeniowych lub strączkowych warzyw. Smak wegetariańskiego pasztetu zapewnia dodatek aromatycznych przypraw, jajek i oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. To doskonała alternatywa dla tych, którzy nie lubią tłustych, mięsnych pasztetów lub próbują ograniczyć mięso w diecie.

Reklama

Przyprawy do pasztetu wegetariańskiego

Pasztety wegetariańskie można przyprawiać je na wiele sposobów - świetnie pasują do nich orientalne przyprawy: kurkuma, curry czy sos sojowy, ale lubią się też z tymi klasycznymi, dobrze zakorzenionymi w polskiej kuchni - tymiankiem, majerankiem czy cząbrem.

Baza pasztetu wegetariańskiego

Pasztet wegetariański możesz przygotować na bazie warzyw strączkowych: soczewicy, cieciorki, fasoli czy soi, albo warzyw korzeniowych: marchwi, ziemniaków, selera, pietruszki, a nawet buraków.

Dodatki do pasztetu wegetariańskiego

Ciekawe dodatki do pasztetu wegetariańskiego potrafią całkowicie odmienić jego oblicze. Możesz dodać do niego na przykład:

  • grzyby,
  • kruszone orzechy,
  • nasiona słonecznika,
  • suszone pomidory,
  • żurawinę,
  • przecier z dyni,
  • kapary,
  • oliwki.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 21.11.2019.

Reklama

Poznaj przepisy na pasztety wegetariańskie:

Reklama
Reklama
Reklama