Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 szklanka suchych nasion soi,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • 5-6 suszonych pomidorów z oliwy,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów,
  • kilka łyżek siemienia lnianego,
  • sól i pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:

Pasztet warzywny może występować w niezliczonej ilości wersji. Wiosną i latem najlepiej jest korzystać z sezonowych warzyw, jesienią i zimą z tych korzeniowych i strączkowych.

Pasztety warzywne bardzo lubią się z wyrazistymi przyprawami - kurkumą, cząbrem i czosnkiem.

  1. Soję zalej wodą i odstaw na 12 godzin.
  2. Odlej i zalej porcją świeżej wody. Ugotuj i zmiksuj blenderem (jeśli masa jest zbyt sztywna, dodaj trochę wody z gotowania soi).
  3. Cebulę opal nad gazem albo na patelni.
  4. Marchew, pietruszkę i seler obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Ostudzone dodaj do soi razem z suszonymi pomidorami, opaloną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kaszą jaglaną i przyprawami. Masę ponownie zblenduj.
  5. Dodaj jajka i delikatnie wymieszaj.
  6. Formę wysmaruj oliwą, posyp siemieniem i wyłóż masę. Piecz 50 minut w 180 stopniach.
Reklama

Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na pasztet z fasoli
Przepis na pasztet z selera

Reklama
Reklama
Reklama