Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 35 dag mąki (ok. 2,5 szklanki)
- 15 dag masła
- jajko
- szczypta soli

Na nadzienie:

- 80 dag pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 25 dag miel. twarogu
- 6 łyżek bułki tartej
- 3 jajka
- pęczek natki
- rozmaryn
- 5 łyżek masła
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Z podanych składników i 3 łyżek lodowatej wody szybko zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki.

2. Pieczarki oczyść, kilka małych odłóż, resztę pokrój w kostkę. Smaż na 4 łyżkach masła do odparowania płynu, przełóż do miski. Cebulę z czosnkiem posiekaj i uduś na reszcie masła, przełóż do pieczarek, ostudź. Całe pieczarki gotuj 5 min w osolonej wodzie. Natkę posiekaj, przełóż do grzybów, wbij 2 jajka, dodaj ser, bułkę tartą, sól, pieprz i rozmaryn.

Reklama

3. Ciasto rozwałkuj do rozmiaru foremki keksowej, pamiętając, że potrzebny jest kawałek na przykrycie pasztetu. Foremkę wylep ciastem, tak aby nieco ciasta wystawało poza boki foremki. Nałóż połowę farszu, ułóż całe pieczarki, przykryj resztą farszu. Ciasto zawiń do środka, przykryj płatem ciasta z wykrojonymi otworami. Posmaruj jajkiem. Piecz 1,5 godz. (190 st.).

Reklama
Reklama
Reklama