Pasztet w cieście

Składniki:
Na ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- kostka masła
- 2 jajka
- 3 łyżki kremówki
Na masę:
- 1 kg cielęciny
- 20 dag surowego boczku
- po pół szklanki kremówki i orzechów
- sól
- pieprz
- skórka z 3 cytryn
Na galaretkę:
- pół szklanki porto
- 3/4 szklanki bulionu
- 4 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Masło posiekać z mąką, dodać jajko, sól i śmietanę, zagnieść ciasto, odłożyć na godzinę. Cielęcinę i boczek trzykrotnie zemleć, dodać śmietanę i jajka oraz drobno posiekane orzechy i skórkę z cytryn, przyprawić. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na 2 placki, jednym wylepić formę, wyłożyć masę, przykryć drugim, zlepić brzegi. Wyciąć w cieście otwory, wstawić w nie kominki z folii, posmarować jajkiem, piec 15 minut w 250°C, a potem jeszcze 60 minut w 180°C. Żelatynę namoczyć w porto, kiedy napęcznieje, połączyć z bulionem, podgrzewać, aż się rozpuści. Pasztet ostudzić, w otwory wlać tężejącą galaretę, schłodzić.
Źródło: "Przyjaciółka"