Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

80 dag wieprzowiny bez kości,
15 dag wątroby wieprzowej,
15 dag słoniny,
1-2 łyżki koniaku,
2 jajka,
1 listek laurowy,
łyżeczka suszonego tymianku,
kilka cieniutkich plasterków słoniny ,
przyprawy (po 1/4 łyżeczki do kawy):
pieprz,
gałka muszkatołowa,
mielone goździki,
cynamon,
papryka ,
szałwia,
majeranek.

Reklama
Przygotowanie:

Pokrój wieprzowinę i słoninę, przepuść dwa razy przez maszynkę. Dodaj sól, pieprz, koniak, przyprawy korzenne i ziołowe. Wbij jajka, wyrób jednolitą masę. Formę posyp pokruszonym listkiem laurowym i połową tymianku, wyłóż plasterkami słoniny. Wypełnij farszem, przylryj resztą słoniny, posyp tymiankiem. Przykryj folią aluminiową, wstaw do naczynia z gorącą wodą. Wsuń do piekarnika, piec godzinę w temp. 180°C. Odkryj, piecz 15-20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama