Reklama
Składniki:

pół kury,
gałka muszkatołowa,
imbir,
sól,
2 łyżki masła,
4 łyżki mąki,
3 jaja,
pieprz,
papryka,
0,5 szklanki śmietany,
1 cebula,
10 dag tartego żółtego sera,
1 szklanka rumu.

Reklama
Przygotowanie:

Oczyścić mięso. włożyć do wrzącej lekko osolonej wody, zagotować na małym ogniu. Przyprawić. Z mięsa usunąć kości. Zmielić. Zalać szklanką rosołu. Dodać masło. Udusić. Pod koniec duszenia rozetrzeć z mąką. Dusić na małym ogniu, aż będzie gęste. Pozostawić do ostygnięcia. przypraić. Wymieszać z żółtkami, śmietaną, obraną i startą cebulą i startym serem. Ubić białka na sztywno. Ostrożnie połączyć z masą. Formę do pieczenia natłuścić. Wypełnić msaą. Zalać rumem. Zasypać małymi kawałkami masła. Piec 40 minut.

Reklama
Reklama
Reklama