Reklama
Składniki:

- 1,5 kg marchewek
- 1 l bulionu warzywnego
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 100 ml białego wina
- 5 jajek
- 4 łyżki mąki
- sok z 1 cytryny
- 250 ml śmietany 22 proc.
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Reklama
Przygotowanie:

1. Marchewki obrać, umyć, odłożyć połowę podobnej grubości.

2. Pozostałe pokroić w plasterki i ugotować w 750 ml bulionu (ok. 20 minut).

3. Całe marchewki usmażyć na maśle, ok. 10 minut, dodać resztę bulionu i wino. Doprawić solą i cukrem, odparować połowę płynu.

4. Pokrojone marchewki zmiksować z jajkami, śmietaną, mąką, posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i gałką.

5. Posmarowaną tłuszczem formę wypełnić warstwowo: masą, marchewkami, masą.

Reklama

6. Przykryć folią aluminiową i piec 1,5 godziny w temp. 180 st. C, wstawiając formę z pasztetem w blachę wypełnioną wodą.

Reklama
Reklama
Reklama