Składniki:
- 70 dag wieprzowiny
- cebula
- marchew
- oliwa
- słodka mielona papryka
- 1/2 szklanki wody
- pieprz czarny ziarnisty
- śmietana
- sól
- 50 dag mąki
- 3 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 12 dag masła
- 3 jajka
- mak
Przygotowanie:
1. 70 dag wieprzowiny opłucz, osusz i pokrój na kawałki. Dużą cebulę, średnią marchew obierz, pokrój. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż mięso, oprósz mieloną słodką papryką, zrumień.
2. Do mięsa dodaj warzywa, smaż 5 min. Wlej 1/2 szklanki wody, dodaj kilka ziarenek pieprzu, przykryj, duś, aż mięso będzie miękkie. Zmiel razem z pieprzem, dodaj łyżkę śmietany, dopraw solą.
3. Do 50 dag mąki wkrusz 3 dag drożdży, wsyp łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli. Wlej 1/2 szklanki letniego mleka, przykryj i odstaw na 15 min. Dodaj 12 dag miękkiego masła i 2 jajka. Wyrób ciasto.
4. Ciasto odstaw na godzinę. Rozwałkuj na grubość 5 mm. Wykrój 12 prostokątów. Wzdłuż szerszego boku ułóż porcje farszu, zwiń w roladki. Posmaruj jajkiem, posyp makiem. Piecz 25 min (190 st.).