PASTA Z MAKRELI: pasta z makreli z jajkiem, pasta z wędzonej makreli
Pasta z makreli to doskonały dodatek do przekąsek na każdą imprezę – sprawdź nasze przepisy!

Pasta przygotowywana na bazie wędzonej makreli to ciekawy pomysł na uzupełnienie diety w selen oraz kwasy tłuszczowe typu omega-3 i omega-6. Idealnie sprawdzi się na pełnoziarnistych tostach, solonych krakersach lub mini tortillach. Zobacz jak przygotować zdrową pastę kanapkową, którą możesz wykorzystać z przekąskach!
Pasta z makreli z jajkiem
Oto składniki na pastę z makreli z jajkiem:
- wędzona makrela
- 2-3 średnie jajka
- pęczek pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić pastę z makreli z jakiem?
Wędzoną makrelę oczyszczamy ze skóry i pozbywamy się kręgosłupa i drobnych ości. Następnie rozdrabniamy za pomocą widelca lub przekładamy do blendera i miksujemy. Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Kroimy drobno w kostkę. Siekamy umyty pęczek pietruszki i dodajemy do reszty składników. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Tak przygotowaną pastę możemy podawać z chlebem lub na krakersach.
Pasta z wędzonej makreli
Oto składniki na pastę z wędzonej makreli:
- wędzona makrela
- pół puszki krojonych pomidorów
- pęczek pietruszki
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
Jak zrobić pastę z wędzonej makreli?
Wędzoną makrelę dokładnie oczyszczamy i pozbawiamy skóry. Wyjmujemy kręgosłup i wszystkie ości. Miksujemy za pomocą blendera lub rozdrabniamy widelcem. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy w gorącej i osolonej wodzie. Wystudzone warzywa przeciskamy przez praskę. Siekamy drobno pęczek pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Tak przygotowaną pastę przekładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Pasta z makreli i twarogu
Oto składniki na pastę z makreli i twarogu:
- wędzona makrela
- 100 g twarogu zwykłego lub wędzonego
- średnia cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- jogurt naturalny
Jak zrobić pastę z makreli i twarogu?
Wędzoną makrelę dokładnie oczyszczamy i usuwamy skórę. Wyjmujemy kręgosłup i wszystkie ości. Mielimy za pomocą blendera lub rozdrabniamy widelcem. Dodajemy twaróg i ponownie mielimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę siekamy drobno i przesmażamy przez 2 minuty na złoty kolor. Dodajemy do reszty składników i zalewamy jogurtem naturalnym. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Pasta z makreli i awokado
Oto składniki na pastę z makreli i awokado:
- 2 średnie awokado
- wędzona makrela
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić pastę z makreli i awokado?
Awokado dokładnie obieramy ze skórki i przecinamy na pół. Wyciągamy pestkę. Kroimy w drobną kostkę lub gnieciemy za pomocą widelca. Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę przekładamy do lodówki do schłodzenia.
Pasta z makreli z ogórkiem
Oto składniki na pastę z makreli i ogórkiem:
- wędzona makrela
- świeży ogórek szklarniowy
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka majonezu
Jak zrobić pastę z makreli i ogórkiem?
Wędzoną makrelę oczyszczamy ze skóry i ości. Rozdrabniamy za pomocą widelca lub blendera. Ogórek obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Jajka gotujemy na twardo w gorącej i osolonej wodzie. Obieramy ze skorupki i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżką majonezu. Dokładnie mieszamy lub miksujemy na gładko. Tak przygotowaną pastę przekładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.

