Składniki:
* 1 opakowaniw drożdży * mała kwaśna śmietana * 5 jajek * 1 kilogram mąki * 1 margaryna
Przygotowanie:
Mąke,jajka i magraryne wyłożyc na stolnice. Drożdże rozrobic z kwasna śmietaną i połączyć z resztą składników znajdujących się na stolnicy. Wyrobic ciasto. Przygotować parówki.
Ciasto walkowac na grubość 5 milimetrów i kroić na paski o szerokości 2 cm( każdy moze robic również wedlóg własnego uznania). Kiedy płat ciasta jest juz przygotowanyto bierzemy parówke i owijamy ciasto wokół niej i tak az paróka bedzie cala okryta. Powtarzamy czynność az wszystkie parówki bedą gotowe. Do środka można dodać również ser żółty, paprykę, ogórkaz octu, pieczarkri lub kto co lubi. Parówki można również posmarować ketchupem lub musztardą.
Piec w temperaturze 180 stopni 15-20 minut