Paprykowe roladki

Składniki:
- 2 strąki słodkiej, najlepiej czerwonej papryki
- 10 dag sera feta
- garść zieleniny lub świeżych ziół, np. natki pietruszki, oregano, bazylii
- ząbek czosnku
- pół cytryny
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Paprykę dokładnie umyć, każdą przekroić wzdłuż na połowę, usunąć nasionka wraz z miąższem. Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą, ułożyć w nim połówki papryki, podlać odrobiną wody, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 190°C i piec 20 minut. Paprykę wyjąć, przestudzić, obrać ze skórki, każdą połówkę pokroić wzdłuż na 3-4 niezbyt szerokie paski, ostudzić. Zieleninę opłukać, osuszyć, posiekać, wymieszać z pokruszonym serem i posiekanym czosnkiem, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem, po łyżeczce przygotowanego farszu kłaść na każdym pasku papryki, zwinąć, spiąć wykałaczką.
Rada: Paprykę można też upiec w tradycyjny sposób. By jednak łatwo zdjąć z niej skórkę, trzeba łupinkę zwęglić. Pieczona papryka ma przyjemny, słodkawy smak. Jest doskonała na sałatkę – wystarczy ją pokroić na paski i polać sosem winegret.
Źródło: "Przyjaciółka"