Reklama
Składniki:

- 4 strąki czerwonej słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół cytryny
- bazylia świeża i suszona
- sól

Reklama
Przygotowanie:

1. Papryki umyj, opiecz w piekarniku lub na ruszcie grilla, tak by zwęgliła się skórka. Obierz ze skórki, pokrój w paski, usuń nasionka.

2. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki.

3. W rondelku rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojoną paprykę i czosnek. Duś 5–10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i bazylią.

Reklama

4. Gotową potrawę posyp całymi lub posiekanymi listkami bazylii. Podawaj jako ciepłą przekąskę lub dodatek do mięsa czy chleba – nawet na zimno!

Reklama
Reklama
Reklama