Reklama

Przygotowanie: 25 min * duszenie: 10 min * 1 porcja: ok. 80 kcal

Reklama

Składniki na 4 porcje:
- 4 strąki czerwonej słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół cytryny
- bazylia świeża i suszona
- sól

Sposób wykonania:
1. Papryki umyj, opiecz w piekarniku lub na ruszcie grilla, tak by zwęgliła się skórka. Obierz ze skórki, pokrój w paski, usuń nasionka.

2. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki.

3. W rondelku rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojoną paprykę i czosnek. Duś 5–10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i bazylią.

4. Gotową potrawę posyp całymi lub posiekanymi listkami bazylii. Podawaj jako ciepłą przekąskę lub dodatek do mięsa czy chleba – nawet na zimno!

Reklama

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama