Papaja na ostro

Składniki:
- 2 niezbyt mocno dojrzałe owoce papai
- 15 dag ryżu
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- mielona kolendra
- mielone chili
- 1 łyżeczka cukru
- cytryna
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka orzechów arachidowych
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku, ostudzić. Owoce papai umyć, obrać, każdy przekroić wzdłuż na połowę, usunąć nasionka, z każdej połówki owocu odkroić plaster miąższu, pokroić go w kostkę. Posiekany czosnek wymieszać z sosem sojowym, kolendrą, chili, cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, połączyć z pokrojoną papają, odstawić na 15 minut. Na patelnię z rozgrzanym olejem włożyć kawałki papai, przesmażyć, dodać ryż i marynatę, mieszając chwilę poddusić. Ryż podawać w połówkach papai, posypać posiekanymi orzechami.
Źródło: "Przyjaciółka"