Reklama
Składniki:

- 1 kg ozorków wieprzowych
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz mielony i w ziarnach
- 1 cytryna
- pół pęczka włoszczyzny
- 1 cebula
- papryka czerwona
- natka pietruszki
- 2 łyżki żelatyny spożywczej

Reklama
Przygotowanie:

Ozorki wyszorować, opłukać, usunąć gruczoły ślinowe, zalać wrzącą wodą, dodać liście laurowe i ziarna pieprzu, gotować pół godziny, po 10 minutach włożyć oczyszczoną włoszczyznę. Ozorki ostudzić, ściągnąć z nich skórkę, pokroić na ukośne plastry, wywar przecedzić, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, odstawić. Paprykę umyć, pokroić, natkę pietruszki opłukać, osączyć, oberwać grube łodyżki, plastry ozorka ułożyć w foremkach lub innym naczyniu, obłożyć kawałkami papryki, zalać tężejącą galaretką, zastudzić, udekorować natką pietruszki.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama