Omlet ze szpinakiem

Składniki:
- 2 jajka
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżeczka mąki
- garść liści szpinaku
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- masło klarowane
- sok z cytryny
- 2 pomidory
- płaska łyżka mielonego parmezanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Szpinak przebierz, opłucz, dobrze osusz. Obierz cebulę, posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż na wolnym ogniu, aż stanie się miękka. Dodaj szpinak, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Duś 1 minutę.
3. W tym czasie żółtka jajek oddziel od białek, z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę. Ostrożnie wymieszaj z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia.
4. Masę jajeczną wylej na szpinak. Posyp parmezanem, przykryj i na najmniejszym ogniu smaż ok. 20 minut.
5. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne, a sam miąższ pokrój w drobniutką kosteczkę.
6. Gotowy omlet zsuń na talerz, posyp pomidorami. Omlet złóż na pół, natychmiast podawaj.