Reklama
Składniki:

- 2 jajka
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżeczka mąki
- garść liści szpinaku
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- masło klarowane
- sok z cytryny
- 2 pomidory
- płaska łyżka mielonego parmezanu
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Szpinak przebierz, opłucz, dobrze osusz. Obierz cebulę, posiekaj.

2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż na wolnym ogniu, aż stanie się miękka. Dodaj szpinak, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Duś 1 minutę.

3. W tym czasie żółtka jajek oddziel od białek, z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę. Ostrożnie wymieszaj z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia.

4. Masę jajeczną wylej na szpinak. Posyp parmezanem, przykryj i na najmniejszym ogniu smaż ok. 20 minut.

5. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne, a sam miąższ pokrój w drobniutką kosteczkę.

Reklama

6. Gotowy omlet zsuń na talerz, posyp pomidorami. Omlet złóż na pół, natychmiast podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama