Reklama
Składniki:

- 3 duże jajka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 czubate łyżki mąki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki oliwy z pestek winogron

Reklama

Obłożenie:
- 40 dag śliwek
- 1/2 szklanki kremówki
- 12 dag serka mascarpone
- 3 łyżki masła
- łyżka brązowego cukru
- skórka z jednej pomarańczy pokrojona w paseczki
- sok wyciśnięty z całej pomarańczy

Przygotowanie:

1. Śliwki opłucz, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Obsmaż na maśle, oprósz brązowym cukrem. Podlej sokiem pomarańczowym, dodaj skórkę i duś 5 minut. Trzymaj w cieple.

2. Kremówkę ubij, połącz z serkiem. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Żółtka zmiksuj z cukrem. Połącz z pianą i przesianą mąką z cynamonem.

Reklama

3. Na małej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wlej 1/4 masy i smaż po kilka sekund z obu stron na złoty kolor. W taki sam sposób usmaż pozostałe 3 omlety. Posmaruj je masą serową, obłóż częścią śliwek i złóż na pół. Na talerzu obłóż pozostałymi śliwkami.

Reklama
Reklama
Reklama