Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu
- 3 parówki
- 1/2 małej cukinii
- 8 pomidorów suszonych w oliwie
- łyżka tartego ostrego sera
- 4 jajka
- łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- kilka listków bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Ryż opłucz, przełóż do garnka, zalej dużą ilością wody, wsyp przyprawę uniwersalną, gotuj, aż ryż będzie miękki, ale jędrny. Osącz na sicie.
2. Parówki obierz, pokrój w plasterki, pomidory w paseczki, cukinię w słupki. W misce wymieszaj ryż z parówkami, cukinią, pomidorami, porwanymi listkami bazylii, roztrzepanymi jajkami, serem. Dopraw do smaku. Na patelni rozgrzej oliwę, wylej masę, przykryj i smaż, aż omlet się lekko zetnie. Za pomocą pokrywki lub dużej łopatki przełóż na drugą stronę, dosmaż do końca. Gotowy omlet podawaj z sałatką pomidorową.