Okrągłe bułeczki pszenno-kukurydziane

Opublikowano: 10.11.2009, 09:32
Reklama
Składniki:
- 35 dag mąkipszennej
- 15 dag mąki kukurydzianej
- 2 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- sól
- letnia woda
- 1 jajko
Reklama
Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną wymieszaj z kukurydzianą.
2. Drożdże rozetrzyj z cukrem, łyżką mąki i 100 ml letniej wody. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Otrzymany rozczyn dodaj do pozostałej mąki. Zarabiaj, wlewając stopniowo letnią wodę, tak by otrzymać dość zwarte ciasto. Uformuj z niego kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
4. Ciasto podziel na 10 części. Uformuj z nich kule. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, odstaw do wyrośnięcia.
Reklama
5. Bułeczki posmaruj jajkiem rozmieszanym z łyżką wody. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama