Reklama

Składniki na 10 bułeczek:
- 35 dag mąkipszennej
- 15 dag mąki kukurydzianej
- 2 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- sól
- letnia woda
- 1 jajko

Reklama

Sposób wykonania:
1. Mąkę pszenną wymieszaj z kukurydzianą.

2. Drożdże rozetrzyj z cukrem, łyżką mąki i 100 ml letniej wody. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Otrzymany rozczyn dodaj do pozostałej mąki. Zarabiaj, wlewając stopniowo letnią wodę, tak by otrzymać dość zwarte ciasto. Uformuj z niego kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

4. Ciasto podziel na 10 części. Uformuj z nich kule. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, odstaw do wyrośnięcia.

5. Bułeczki posmaruj jajkiem rozmieszanym z łyżką wody. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.

Reklama

Pomysły na śniadania - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama