Reklama

Kalarepki zapiekane z mięsnym farszem

Przygotowanie i pieczenie – 60 min.
1 porcja – ok. 160 kcal

Reklama

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kalarepki
  • 1 cebulka
  • olej
  • 25 dag mielonej wołowiny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • po 1–2 łyżki tartej bułki i parmezanu
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Kalarepki umyj, zalej osolonym wrzątkiem, gotuj ok. 10 min. Ostudź, z każdej odkrój czapeczkę. Wydrąż środki, pozostawiając 1,5-cm ściankę. Wydrążony miąższ posiekaj.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na oleju z posiekaną kalarepką. Dodaj mięso, mieszając przesmaż, dodaj koncentrat, podduś, przypraw, przestudź. Wymieszaj z jajkiem, tartą bułką i parmezanem, dopraw. 3. Farszem napełnij kalarepki, piecz ok. 20 min w temp. 200 st.C.

Makaron z szynką i szparagami

Przygotowanie – 30 min.
1 porcja – ok. 520 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 30 dag makaronu świderki lub penne
  • pęczek zielonych szparagów
  • 15 dag szynki
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml śmietanki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • cukier

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Szparagi obierz poniżej główki, usuń zdrewniałe końce. Ugotuj je na półmiękko w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Osącz, pokrój na kawałki.
  2. Makaron ugotuj al dente, osącz. Szynkę pokrój w kawałeczki.
  3. Szparagi i szynkę przesmaż na maśle. Dodaj śmietanę, gotuj 3 min, dopraw. Wymieszaj z makaronem, posyp parmezanem.

Zupa jarzynowa z polentą

Przygotowanie – 50 min.
1 porcja – ok. 325 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 15 dag kaszy kukurydzianej
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • kawałek selera i kalafiora
  • 3/4 szklanki groszku
  • kostka rosołowa
  • masło
  • natka
  • sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Mleko i 200 ml wody wymieszaj, ugotuj w tym kaszę. Wymieszaj z solą i parmezanem, uformuj z ciasta kluski.
  2. Warzywa pokrój, wrzuć na 1,5 l wrzątku, dodaj kostkę, sól i pieprz. Ugotuj, dopraw, dodaj masło i kluski. Posyp natką.

Chrupiąca sałatka

Przygtowanie – 15 min.
1 porcja – ok. 260 kcal

Składniki na 2 porcje:

  • mała główka sałaty masłowej
  • pół ogórka sałatkowego
  • kilka rzodkiewek
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 1 ugotowane jajko
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Reklama
  1. Liście sałaty opłucz, osusz, porwij na kawałki. Ogórek i rzodkiewki umyj, pokrój w plasterki, wyłóż na sałatę. Połóż na nich kawałki tuńczyka, cząstki jajka i oliwki.
  2. Sałatkę posyp szczypiorkiem, oprósz solą i pieprzem. Skrop olejem z tuńczyka.
Reklama
Reklama
Reklama