Składniki:
2 jabłka,
1 szklanka płatków pszennych,
1 szklanka płatków żytnich,
1 szklanka płatków owsianych,
1/3 szklanki daktyli,
1/3 szklanki suszonych śliwek,
1/3 szklanki rodzynek,
1/3 szklanki orzechów laskowych,
1/3 szklanki sklarowanego masła,
1 łyżeczka zmielonych goździków,
1 łyżeczka cynamonu,
0,5 łyżeczki kardamonu,
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól.
Przygotowanie:
W dużym garnku rozpuścić masło. Jabłka opłukać i pokroić na małe kawałki. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, daktyle opłukać i posiekać. Orzechy posiekać. Do rozpuszczonego masła dodać jabłka i smażyć je aż będą miękkie. Dodać daktyle, odsączone rodzynki, goździki, cynamon, orzechy i sparzone, pokrojone śliwki. Cały czas mieszając, dodawać płatki owsiane, kardamon, gałkę i sól, następnie płatki pszenne i żytnie. Czas prażenia na małym ogniu to 20-25 minut. Następnie należy muesli wystudzić i wsypać do dużego słoika. Spożywać z jogurtem, mlekiem, mleczkiem kokosowym.