Reklama
Składniki:

8 jajek ugotowanych na twardo,
8 pomidorów,
40 dag pieczarek,
cebula,
2 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
łyżka mąki,
pół kieliszka białego wytrawnego wina,
szklanka bulionu warzywnego,
2 łyżki startego łagodnego żółtego sera,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Z umytych pomidorów ściąć wierzchy. Wydrążyć miąższ. Posypać solą. Następnie odwróć, by ściekł nadmiar soku. Na rozgrzanym oleju zeszklić obraną i posiekaną cebulę. Wsypać pieczarki. Chwilę smażyć do odparowania sosu. Posypać mąką. Stale mieszając, wlać bulion. Gotować, aż sos zgęstnieje. Posolić. Popierzyć. Wlać wino, wsypać żółty ser i podgrzewać, nadal cały czas mieszając. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Przełożyć do niego pomidory. Włożyć na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Wyjąć i do każdego pomidora włożyć obrane jajko. Zalać sosem. Posypać grudkami masła. Zapiekać 10 minut.

Reklama
Reklama
Reklama